På Victoria Market kan man köpa det mesta. Vin på dunk till exempel

Yarra river som flyter genom centrala Melbourne med butiker, restaurangen och annat längs kajerna.

World Exhibition Building, ett världsarv (det första i Australien!).

 

 

 

I Melbourne

 

 

När vi kom till Melbourne var det 35 grader varmt. Nästa morgon var det ett lock över stan så det var bara ca 22 grader. Locket berodde på att det brinner utanför stan.

 

Vi började dagen med gratisbussen, som en service till turister för att se stan, den är faktiskt riktigt bra. Vi hoppade av vid Victoria market, en mat- och diversemarknad som bara finns i stora städer. Man kan gå omkring och bara njuta om man som vi, är mat- och vinintresserade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bussen entrades igen och vi kom in till centrala stan. Där började en stadsrundturen by foot. Melburne har kvar en hel del av sin gamla bebyggelse, från 1800-talet, den är således inte gammal men till skillnad mot Sydney så grundades den genom fria människor och deras affärer. Sedan kom guldruschen som fullkomligt ödelade staden och guldfälten lockade alla, fattiga som välbeställda. Man hittade verkligen guld. Storklimpen vägde 6,3 kg och sedan var den familjen försörjd i flera generationer. Man kom tillbaka till Melbourne och staden blomstrade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väl tillbaka i vår svit tog Hans en simtur i poolen på taket och jag tog ett Jacuzzibad på rummet. Senare avslutade vi dagen med en klipphummer på 1,7 kg, det var den minsta på menyn. Vi åt hummer till lunch nästa dag också, medskickade som en doggybag. Nu hade vi gjort Melbourne på ca 24 timmar. Nästa dag hämtade vi hyrbilen och startade vår resa mot Great Ocean Road. Som började blygsamt men som så småningom blev storslaget. Vi åt vår doggybag på en utställning av Aboriginernas konst. Vi fick pröva på att kasta bumerang och det var lite speciellt med en kvinnlig instruktör som verkligen kunde sin sak. Mötet med urbefolkningen ger många tankar och en förståelse för ett folk som jagats från mark och hem.

 

När man fyller 60 behöver man inga presenter, att träffa vänner är guld värt, och istället för presenter finns det tigrar som hotas av utrotning och behöver stöd, världsnaturfonden har ett program för att rädda tigern, så det är välkommet.

 

To be continued

 

Utsikten från vårt hotellrum på 14:de våningen

Copyright © All Rights Reserved